Kuchnia

  • Nasza zdrowa kuchnia

  • W naszej kuchni pod okiem wykwalifikowanego personelu, powstają pyszne, zdrowe i pełne miłości posiłki. Panie są bardzo zaangażowane w swoją pracę, zależy im, aby wszystkie posiłki dzieciom smakowały, były zdrowe i podawane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi. 

    Pracownicy kuchni:

    Intendentka: Aurelia – dba, aby produkty, które zamawia były świeże, najwyższej jakości i żeby wszystkiego wystarczyło. Pani Aurelka jest również pomocą kuchenną i przygotowuje posiłki, wymyśla i wprowadza w życie nowe pomysły kulinarne.

    Kucharka: Gosia – przygotowuje posiłki z najwyższą starannością, aby wszystkim smakowało, było zdrowo i ładnie wyglądało. 

    Pomoc kuchenna: Olena – pomaga kucharce w przygotowaniu posiłków i przejmuje wszystkie obowiązki kucharki, podczas jej nieobecności.

    Przedszkole posiada własną kuchnię, wyposażoną w piec konwekcyjno-parowy, który umożliwia obróbkę termiczną potraw z wykorzystaniem nowoczesnej technologii, sprawiając, że potrawy zachowują wysokie walory smakowe, zapachowe oraz wysoką wartość odżywczą. Własna kuchnia umożliwia dostosowanie posiłków do indywidualnych potrzeb dietetycznych dzieci, takich jak alergie, czy nietolerancje pokarmowe.

    Posiłki przygotowywane są zgodnie z normami żywieniowymi tak, aby dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych. Posiłki zawierają produkty z różnych grup żywnościowych, a sporządzane z nich potrawy są jak najmniej przetwarzane. Produkty żywnościowe dostarczane do naszej kuchni są zawsze świeże, ze znanych źródeł i od sprawdzonych dostawców. W naszej kuchni nie nie znajdziesz przetworzonych produktów, typu konserwy mięsne, mielonki, gotowe posiłki mięsne, czy rybne. Za to robimy na miejscu pasty rybne, mięsne, jajeczne, czy warzywne. Zamiast wzmacniaczy smaku i zapachu (kostki rosołowe, Vegeta) używamy do podniesienia walorów smakowych potraw i jednocześnie ograniczając do minimum sól, stosujemy naturalne przypraw, takie jak majeranek, czosnek, cząber, tymianek, bazylię, paprykę i tym podobne zioła.

    W naszym jadłospisie znajduje się dużo owoców, warzyw, kasz, oraz makaronów razowych, ponieważ dbamy o zdrowe nawyki żywieniowe i wzmacniamy odporność naszych dzieci.

    Nasze dzieci mają stały dostęp do przegotowanej wody. Do posiłków podajemy dzieciom naturalne, niesłodzone soki owocowe i warzywne, tłoczone lub wyciskane, kakao, mleko, kawę inkę i herbatę. 

    Herbatę dosładzamy niewielką ilością miodu naturalnego lub brązowym cukrem.

    Bardzo ważną rzeczą w prawidłowym i zdrowym żywieniu dzieci przedszkolnych, oraz świetnym elementem edukacyjnym, jest posiadanie własnej, dobrze wyposażonej kuchni.  

    W przedszkolu, raz w miesiącu dzieci biorą udział w kuchcikowie, gdzie sami wcielają się w rolę kucharzy – Kuchcikowo.

    Jadłospis

    Jadlospis-05-05-2025 – plik PDF

    Jadlospis-25-04-2025 – plik PDF

    Jadlospis 22 04 2025 – plik PDF

    Jadlospis-2025 04 14 – plik PDF

    Jadlospis_07_04_2025 – plik PDF

    Galeria